Fazlić nikad sa A-SDA ostajemo dosljedni principima koje smo prezentirali tokom izborne kampanje



Zahvaljujemo se građanima koji su iskoristili svoje građansko pravo i pristupili izborima, a posebno biračima koji su ukazali povjerenje Pokretu za modernu i aktivnu Krajinu. PoMAK je po broju glasova ubjedljivo prvi kada je u pitanju Grad Bihać i četvrti politički subjekt na nivou USK-a, što je rezultiralo sa osvojena tri mandata u Skupštini USK-a i jednim u Parlamentu FBiH, ukoliko se zvaničnim rezultatima potvrdi trenutni rezultat.



Ostajemo dosljedni našim principima i onom što smo govorili u kampanji. Iako još uvijek nemamo zvanične rezultate izbora od strane CIK-a, pa tako ni zvanične stavove stranaka o formiranju vlasti na nivou USK, nezvanični pregovori i razgovori između raznih aktera uveliko su krenuli. Zbog toga PoMAK želi javno iznijeti jasan stav. Spremni smo za učešće u vlasti na nivou USK-a ali ne po svaku cijenu, nego uz poštivanje određenih principa, projekata i zakonskih rješenja koje je nužno sprovesti. Šuhret Fazlić je spreman biti Premijer USK ukoliko postoji volja i kod drugih političkih subjekata za to.




– Principi za koje ćemo se zalagati su: stručnost i kompetentnost kod izbora nosilaca izvršnih funkcija, vraćanje centra odlučivanja u institucije, domaćinsko upravljanje javnim sredstvima, nespojivost obnašanja funkcije zastupnika i izvršnih funkcija, tretiranje Kantona kao jedinstvene cjeline i sl.




– Projekti koji su ključni za USK: Nastavak izgradnje Aerodroma Bihać, ulaganja u Nacionalni park Una, cestovno povezivanje USK, izgradnja administrativne zgrade Vlade u Bihaću i lječilišta Gata, rješavanje zbrinjavanja otpada na području USK-a itd.


– Zakonska rješenja koja se moraju hitno donijeti: Izmjene Zakona o Vladi USK, Izmjene Zakona o šumama USK, Izmjene Zakona o građenju USK, Izmjene Zakona o koncesijama USK, Izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere imovine nosilaca javnih funkcija itd.




Pozivamo stranke koje će biti parlamentarne na nivou USK da se vlast formira što prije. Građani USK-a ne mogu čekati formiranje vlasti na nivou FBiH i BiH i Krajina ne smije služiti za politička potkusurivanja na višim nivoima.



Prethodna vlast je nezamislive stvari u demokratskom svijetu napravila standardom u politici, što je za nas apsulutno neprihvatljivo. Trenutno se nalazimo na prekretnici da li će se sve i dalje svoditi na političarenje ili ćemo napraviti stručnu Vladu koja je spremna odgovoriti na izazove i prilike koje nam se pružaju zbog globalnih kretanja i u tom cilju spremni smo angažovati i neovisne sručnjake i nepolitičke ličnosti.
uskvijesti.ba

Odgovori