30 godina od formiranja 5. Korpusa ARBiH – sutra centralna manifestacija u Bihaću

U Unsko-sanskom kantonu se već osam dana obilježava trideseta godišnjica 5. korpusa Armije RBiH u narodu poznatog kao Sila nebeska. Radi se o desetodnevnoj manifestaciji čiji je centralni događaj sutra u Bihaću i koja se u subotu završava. Godišnjica je obilježena u svakom gradu i općini Kantona, na način da su dobili po jedan dan za organizaciju događaja u svom mjestu, a aktivnosti su bile raznolike.

Položeno je cvijeće na ukupno 21 lokaciji, organizirane posjete u 5 spomen soba i muzeja, održano pet izložbi ratnih fotografija, jedna međunarodna konferencija, četiri svečane akademije. Izveden je kulturno-umjetnički program u četiri općine, dok su u dva grada održani sportski turniri. Manifestacija je promovisana na tri televizije i pet radio stanica u Unsko-sanskom kantonu. Ukupno je emitovano 16 emisija, 155 reklamnih džinglova na radio stanicama i 21 reklama na televizijama.

Program obilježavanja krenuo je iz Bihaća sa izložbom pod nazivom „Bihać ratne fotografije“ autora Ekrema Halilagića. Nakon toga, godišnjica je obilježena u Velikoj Kladuši (14.10.), Ključu (15.10), Bosanskom Petrovcu (16.10), Sanskom Mostu (17.10.), Bosanskoj Krupi (18.10.). Danas se obilježava u Cazinu, a sutra je centralni događaj u Bihać i program počinje od ranih jutarnjih sati.

Pobrojane aktivnosti u dosadašnjem dijelu manifestacije posjetilo je preko 2 hiljade ljudi, dok je na sutrašnjem događaju u Bihaću i performansu predviđeno učešće 1200 osoba. U performansu učestvuju građani, bivši pripadnici 5. Korpusa i učenici iz svih općina i gradova Unsko-sanskog kantona i za sve njih je osiguran ručak na stadionu „Pod borićima“.

U kreiranju i organizaciji programa učestvovali su predstavnici svih općina i gradova USK-a, a provelo ga je 10 organizacija.

Generalni pokrovitelj je Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo za pitanja boraca i RVI-a, nosilac aktivnosti je Grad Bihać, a organizator cjelokupne manifestacije JP „RTV BIHAĆ“ d.o.o Bihać.

Odgovori