Grad Bihać dobio BFC certifikat

Od 16. do 18. oktobra 2022. godine u Dubrovniku je održana trodnevna regionalna konferencija “CoRe Days 2022 – Partnership for Competitive Region”, usmjerena na zelene i digitalne tranzicije, kao i na primjere najbolje prakse primijenjene u regiji. Istoj je prisustvovalo više od 250 učesnika, a u okviru iste dodijeljeni su BFC SEE certifikati (Business Friendly Certification South East Europe) za gradove i općine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine certifikate su dobili 7 općina/gradova i to Jablanica, Posušje, Zenica, Bihać, Živinice, Gradačac i Žepče. Grad Bihać je po drugi put dobio navedeni certifikat, odnosno obnovio je postojeći. Posjedovanje ovog certifikata podrazumijeva postizanje standarda koji garantuje povoljno poslovno okruženje u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi.

Cilj kongresa bio je stvoriti kulturu partnerstva između predstavnika jedinica lokalnih samouprava, doprinijeti izgradnji kapaciteta za podršku procesima ekonomskog razvoja, zatim omogućiti i poticati razmjenu praksi privrednog razvoja u regiji identificiranjem pristupa koji najviše obećavaju kroz primjenu zelenih politika. Konferenciju su organizirali NALED, u svojstvu Regionalnog sekreterijata BFC SEE mreže i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ ORF), u suradnji s ostalim partnerima iz BFC SEE mreže.

Odgovori