“Osmorka” zasjeda u Bihaću:Otpočeli pregovori za formiranje vlasti na federalnom nivou




Večeras je Bihać domaćin prve runde pregovora oko formiranja vlasti na federalnom nivou. Kako naš portal saznaje u Bihać su doputovali predstavnici “trojke” iz Sarajeva: Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto.



Na sastanku koji se održava u Bihaću biće prisutni predstavnici parlamentarnih stranaka na USK i to prije svega POMAK i DF


Pomak je još protekle sedmice dogovorio sa NiP-om zajedničko nastupanje a ono što je sad poznato je da je POMAK odlučili dati prednost novom koalicionom partneru umjesto dosadašnjeg partnera SDA.



SDA to očito neće posmatrati prekrštenih ruku pa su svojim nedolaskom na kolegij Gradskog vijeća Bihaća, oborili za danas najavljeno zasjedanje ovog tijela. Podsjećamo, u GV Bihać, SDA je dio vladajuće koalicije upravo sa POMAK-om pa će u narednom periodu biti zanimljivo da li će doći do izmjena u formiranju većine u GV Bihaća.


Ova većina je svakako moguća ali zahtjeva formiranje grupacije dosta većeg broja stranaka i sudeći po tome u Bihaću nas čeka dinamičan period i na tom nivou. Uz nadolazeće vanredne izbore za Gradonačelnika, bišćanke i bišćani će sigurno najviše osjetiti ove turbulencije nakon proteklih izbora.



Spomenuta Osmorka se nada da će večerašnjim razgovorima sebi približiti i drugog dugogodišnjeg partnera SDA. DF je na proteklim izborima osvojio čak 3 mandata u Skupštinu USK tako da neće ostati marginalni u naredne 4 godine. Kada se uzme u obzir da su ispred DF-a izabrani neka nova lica umjesto dosadašnjeg Prošića i Purića, onda ova opcija i nije tako neizvediva.



Osmorka se nada da će pored NiP-POMAK koalicije od 5 članova, uz 1 člana Naše Stranke, ulaskom DF-a uspjeti napraviti grupu od 9 zastupnika koji bi predstavljali veću grupaciju i bili nezaobilazan faktor kod formiranja buduće vlasti.



Kada bi se ovoj grupaciji pridružio i lokalni SDP, za šta je večeras Nikšić u Bihaću, onda bi tada grupa imala 12 zastupnika i sigurno bi imala legitimitet da postavlja određene uvjete prilikom formiranja buduće vlasti na USK.




Ovakva grupacija bi vlast na USK mogla formirati sa bilo kojom od dvije opcije: SDA ili NES samo što bi u ovim uvjetima NES/SDA bili u manjini i ne bi mogli očekivati previše i diktirati uvjete kakve bi možda željeli i kako su, između ostalog, navikli u proteklom periodu.



Alternativa ovoj priči je da SDA i NES formiraju koaliciju i na USK ali i na Federalnom nivou. Za ovu opciju bi i jedni i drugi morali progutati jako puno toga što su jedni o drugima rekli u prošlom periodu ali sigurno je da bi imali stabilnu većinu. Barem na USK
Izvor:uskvijesti.ba

Odgovori