Reprezentativcima je iz Njemačke stigla poruka: “Napustite Svjetsko prvenstvo!”



Odluka FIFA-e da zabrani nošenje kapitenskih traka i transparenata s porukom “One Love” na Svjetskom prvenstvu u Kataru izazvala je veliki skandal.

Reprezentaciji Belgije je također FIFA naredila da koriguje bijele, rezervne dresove i da ukloni natpis “Love” sa ovratnika.

Kapiten Francuske Hugo Lloris nedavno je na press konferenciji kazao da neće nositi dugine boje oko ruke, a čini se eto da će i Manuel Neuer na kraju kao kapiten Njemačke i na razočarenje tamošnje javnosti, također popustiti pod prijetnjama FIFA-e.

Devet kapitena nacionalnih timova u Kataru imali su namjeru preko kapitenske trake ‘One Love’ promovisati LGBTQ populaciju i to u zemlji koja zabranjuje homoseksualne veze.

Katar je muslimanska zemlja i po zakonima veze između istospolnih osoba su zabranjene. Mnogi smatraju da je ovo diskriminacija, pa su kapiteni odlučili da pruže podršku nošenjem ‘One Love’ trake.

FIFA je jasno poručila svima da će maksimalno kažnjavati kršenje propisa o nošenju opreme i vidjet ćemo hoće li se barem jedan kapiten na kraju pojaviti s kapitenskom trakom u duginim bojama. Kane, Hazard, Van Dijk, Lewandowski.. to nisu uradili, hrvatski i srpski kapiteni to su odmah odbili, ostaje da vidimo šta će uraditi Lloris kada Francuska bude igrala svoj meč.

Sport.sport.ba/E. Škorić

Odgovori