PRENOSIMO

OSA – pola UDBE, pola KOS-a: Šta je Komšićev uvjet da pristupi Osmorki?

FOTO: SCREENSHOT / N1

Pitanje nasljednika direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice mogla bi biti priča svih postizbornih priča, sa dramatičnim svršetkom koji će opečatiti vladajuću koaliciju


Posljednje što se imalo reči o prognozama postizbronih kombinacija za formiranja vlasti skoro da je i rečeno. Kako saznaju mediji, HDZ i SNSD imaju dogovor da za trećeg partnera odaberu Osmorku, odnosno blok stranaka okupljenih oko Trojke. Tu grupaciju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Treba podsjetiti kako je Milorad Dodik odmah nakon izbora najavio da će s Draganom Čovićem izabrati trećeg partnera za formiranje vlasti na nivou BiH i to se očito trenutno događa, piše “The Bosnia Times”.

Čović “na iglama”
Jedan od razloga zbog kojih je izbor pao na Osmorku jeste mišljenje HDZ-a i SNSD-a da će lakše kontrolisati procese kada za stolom imaju trećeg partnera kojeg čini blok od čak osam stranaka što ostavlja mogućnost većeg utjecaja na njih i lakše “lomljenje” u određenim situacijama. Također, Osmorka je u ovom momentu mnogo otvorenija i energičnija za saradnju i pokretanje nekih stvari s mrtve tačke što bi svima odgovaralo.

Kako saznaje ovaj portal, izbacivanje SDA je i svojevrsna osveta HDZ-a zbog savezništva s DF-om što nije rezultiralo ispunjavanjem Čovićeve želje o izmjenama izbornog zakona u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH. Čović računa da će uspjeti s Osmorkom riješiti i to pitanje za šest mjeseci od uspostavljanja vlasti.

Međutim, još se čeka izjašnjavanje Željka Komšića, odnosno njegovog DF-a na ponudu koju mu je dala Osmorka. Predsjedništvo DF-a se nije izjasnilo pod izgovorom da želi sačekati popunu domova naroda kad će donijeti definitivnu odluku. Bez obzira na ultimatum HDZ-a da ne žele DF u vlasti, još uvijek je Čović „na iglama“ zbog mogućeg Komšićevog priklanjanja Osmorki. Iako su Komšićevi portparoli u svojim izjavama odavali utisak daim nije stalo do vlasti, te da su spremni otići u opoziciju, Komšić je radio sve suprotno od toga.

Pošto je bilo dosta neizvjesnosti oko popune baš domova naroda sve je činio na terenu da podrži SDA. Plod toga je kUpovina „preletača“ u Tuzli gdje će koalicija SDA-DF ostati na vlasti. Kako je optimizam SDA-ovih „trgovaca rukama“ splasnuo tako se Komšić okreće Osmorki i sjeda sa Nerminom Nikšićem. On je negodovao samo zbog NiP-a, odnosno Dine Konakovića, kao što je i ovaj ranije iskazivao politički animozitet prema njemu više nego prema DF-u.

Konaković je reterirao u tim svojim stavovima, tvrdeći da ga je samo izazivao iz uvjerenja da ne želi raskid koalicije sa SDA-om. Ne, nije ovo nikako verbalno prepucavanje, motivirano ideološkim razlikama kako se u javnosti želi prikazati. Upravo u tom „grmu leži zec“ koji bi u koškanju Komšića i Konakovića trebao već naredne sedmice „iskočiti iz grma“. Radi se o jedinom motivu zbog kojeg bi Komšić ušao u vlast, a to je izbor ili postavljanje direktora OSA-e, piše “The Bosnia Times”.

Ako je šta Željko dužan Bakiru…
Svako me je jasno da je sadašnji direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica završena priča. Što se tiče njega osobno jedina nepoznanica je kako će završiti svoj mandat, sve ostalo je već zanju i „ptice na grani“. Koliko je čudo da dosada nije zvaršio iza rešetaka još će veće čudo biti ako se izvuče iz svih afera bez robije.

No, slučaj Osmica je priča za sebe i za očekivati je da će njegovo ime još dugo puniti stupce novinskih tekstova. Jer on je bio ključni anker Bakira Izetbegovića, na način da mu je njegova služba OSA, čiju jednu polovicu čine bivši pripadnice UDBA- e, a drugu pripadnici KOS-a, bila glavna poluga moći. Stoga se Izetbegović plaši kad izgubi tu moćnu alatku čijih će ruku dopasti, jer bi se njome moglo činiti njemu sve ono što je on činio svojim protivnicima.

Stoga, ako mu je Komšić išta dužan može mu se odužiti tako što će ući u vlast sa Osmorkom pod uvjetom da svoj ulazak istrguje pozicijom direktora OSA-e. Zapravo je teško reči koga je više od njih dvojice servisirala OSA i kome je Osmica bio važniji. Uz sve to Komšićev DF bije glas da su ga osnovali bivši visoko rangirani policajci, iliti udbaši. Mimo toga DF ima podršku vrlo moćnog bošnjačkog tajkunsko-policijskog lobija kojeg predstavlja Bakir Alispahić, bivši ministar policije i prvi direktor AID-a. On je ljuti rival i politički protivnik Kemala Ademovića, političkog dirketora NiP-a, koji je naslijedio Alispahića na poziciji šefa AID-a.

Pošto se u kuloarima špekulira da je NiP-ov kandidat za direktora OSA-e Aljoša Čampara, to dodatno motivira Alispahićevu grupu da vrši pritisak na Komšića da pristupi Osmorki kako bi to blokirao na način da istrguje poziciju dirketora OSA-e. Drugi kandidat kojeg bi eventualno predložio Nermin Nikšić bio bi Almir Đuvo. Osim što je neprihvatljiv NiP-u, Đuvo kao Osmicin prethodnik ima ozbiljnih „aferima“ zbog kojih ne bi mogao proći ni kod međunarodnih instanci. Stoga je jedino rješenje bilo da Komšić predloži svog kandidata. Špekulira sa bi to mogao biti Hajrudin Žilić, poslanik u Parlamentu FBiH.

Iako se radi oprilično anonimnoj osobi, on ima ozbiljne reference kao bivši pripadnik KOS-a. Tvrdi se da ga je agresija JNA na Hrvatsku zatekla u Varaždinu i da su hrvatske dobrovoljačke jedinice prilikom opsade kasarne JNA u ovom gradu uvjetovale njegovom predajom. Zbog zaziranja pripadnika Armije BiH od bivših pripadnika KOS-a nije se uspio namtenuti ostvariti vojničku karijeru. Nakon što se penzionirao i demoblizirao politički se aktivirao u DF-u.

Navodno je dobro kotirao kod hrvatskih kadrova jer mu je majka Hrvatica, čiji su dalji rođaci, kao se hvalio, logistički podržavali pripadnike hrvatske terorističke grupe, poput“Feniksa“ koja je 1972. godine bila ubačena na Radušu.Kao takav i uz preporuke nekih HDZ-ovih kadrova sa kojima je sarađivao nada se da bi mogao biti prihvatljiv i Čoviću. Ali, avaj, i Čović ima svog kandidata i još smatra da je došlo vrijeme da Hrvat mora biti direktor OSA-e. Stoga će priča o Osmicinom nasljedniku biti priča svih priča i možda nova politička drama u Federaciji BiH, piše “The Bosnia Times”.

The Bosnia Times, prenosimo

Odgovori