SPREMAN DOKUMENT S UVJETIMA
Njemačkoj hitno treba kvalificiranih stranih radnika: Osmislili kako olakšati njihov dolazak


Vladajuća koalicija ne planira samo zakonske izmjene. Ona želi i bolju promociju Njemačke kao atraktivne, inovativne i raznolike doseljeničke zemlje

Njemačka vladajuća koalicija (socijaldemokrati, liberali i zeleni) dogovorila je ključne točke vezane za dolazak kvalificiranih radnika iz inozemstva. U prvom kvartalu iduće godine vladi bi trebao biti dostavljen nacrt zakona, na kojem rade ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova, kao i ministarstva rada, gospodarstva i obrazovanja.

Na dvadeset i tri stranice predstavnici vladajuće koalicije iznose brojne ideje o tome kako Njemačku, kao tržište rada, učiniti atraktivnijom za strane kvalificirane radnike, kako privući studente i znanstvenike, kao „stručnu radnu snagu sutrašnjice” i kako poticati učenje njemačkog jezika u zemlji i inozemstvu. Taj dokument na uvid je dobio javni servis ARD, piše Deutsche Welle.

Pojednostaviti dolazak

Dank dieses seltsamen Tricks können Du bis zu 26 kg abnehmen
Dank dieses seltsamen Tricks können Du bis zu 26 kg abnehmen

Linker
Središnji dio plana je izmjena Zakona o doseljavanju kako bi se uklonile prepreke za dolazak kvalificiranih radnika iz inozemstva. Cilj je omogućiti ljudima iz tzv. trećih zemalja lakše zapošljavanje u Njemačkoj. Ministri pritom govore o tri „stupa”.

Prvi stup obuhvaća preduvjete koje kvalificirani radnici iz inozemstva moraju ispuniti da bi im se dozvolilo zapošljavanje u Njemačkoj. Do sada su morali već uoči dolaska imati priznatu kvalifikaciju i radni ugovor. U nacrtu se navodi da bi trebalo stvoriti uvjete za dolazak i boravak u zemlji i onima koji nisu u mogućnosti ili su samo djelomično u mogućnosti predočiti dokumente o kvalifikaciji. Drugim riječima, njihova stručnost bi se trebala provjeravati tek u Njemačkoj.

Drugi stup se odnosi na one radnike koji nemaju svjedodžbe, ali imaju veliko radno iskustvo. I njima bi trebalo pojednostaviti dolazak na njemačko tržište rada. Između ostalog, vlasti žele olakšati uvjete za zaposlene u informatičkim i komunikacijskim tehnologijama. Kod njih se više ne bi tražio dokaz o znanju njemačkog jezika.

I konačno, treći stup se odnosi na državljane trećih zemalja „s dobrim potencijalom”. Njima bi se omogućio ostanak u Njemačkoj kako bi pronašli posao. U tu svrhu bi se, kako se navodi u dokumentu, trebala uvesti „karta sa šansama za pronalaženje posla”, koja bi se zasnivala na transparentnom, nebirokratskom sustavu bodovanja. Kriteriji za dokazivanje „dobrog potencijala” mogu uključivati kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost s Njemačkom i starosnu dob kandidata.


Vladajuća koalicija ne planira samo zakonske izmjene. Ona želi i bolju promociju Njemačke kao atraktivne, inovativne i raznolike doseljeničke zemlje. To bi, između ostalog, značilo da se otvorena radna mjesta oglašavaju internacionalno, kako bi kvalificirani radnici iz inozemstva stupili u kontakt s poslodavcima i obrazovnim institucijama u Njemačkoj. Na primjer, navodi se da portal „Make it in Germany” ima svoju burzu za zapošljavanje. Ona bi trebala biti proširena i dalje razvijana.

Kao ključnu kompetenciju njemačka vlada vidi poznavanje jezika i zato učenje jezika želi poticati i u inozemstvu i u Njemačkoj – recimo digitalnim jezičnim tečajevima i omogućavanje polaganja digitalnih ispita. Posebnu ulogu u tome bi trebali imati Goethe instituti u zemljama porijekla.

U suradnji s pokrajinama i gospodarskim komorama vlada želi pojednostaviti i ubrzati proceduru priznavanja stranih stručnih kvalifikacija. Jedna od brojnih planiranih mjera je, recimo, da se dokumenti mogu dostaviti i na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku.

Puno toga u ovim planovima zvuči birokratski, ali nove ideje bi mogle donijeti mnoge prednosti kvalificiranim radnicima iz inozemstva, ocjenjuje njemački javni servis ARD. Recimo, za njih bi trebalo postojati moderno i transparentno savjetovanje prije nego što dođu u Njemačku, kao i brz postupak izdavanja viza. Također bi trebalo ljude jasno informirati o tome kada njihovi supružnici i djeca mogu doći u Njemačku.

AUTOR
Vecernji.hr

Odgovori