NOVI POLITIČKI BLOK U UNSKO-SANSKOM KANTONU

Imajući u vidu društveno-političko i ekonomsko stanje u kojem se nalazi Unsko-sanski kanton, politički subjekti Pokret za modernu i aktivnu Krajinu(POMAK), Narod i pravda(NiP) i Naša stranka(NS), usaglasili su i danas potpisali Sporazum o načelima programskog koaliranja u USK.

Upravo u vrijeme, kad su Dragan Čović ispred Hrvatske demokratske zajednice i Nermin Nikšić, kao predstavnik Osmorke, potpisali sporazum o formiranju vlasti na nivou F BiH, u Bihaću su Pomak, Narod i Pravda, te Naša stranka, potpisali Sporazum o načelima programskog koaliranja u Unsko-sanskom kantonu. Ovaj Sporazum u kojem su definirani precizni principi međusobne saradnje, te konkretne aktivnosti i projekti koji su cilj te saradnje, predstavljaju platformu za formiranje vlasti u Kantonu i aktivnosti te vlasti. Dosadašnja praksa u našem kantonu pokazala je da se rješavanju brojnih problema ispriječe lični i uskostranački interesi. Nasuprot tome, ova tri politička subjekta su u nekoliko dana konkretnih, prijateljskih i otvorenih razgovora, uspjeli izdefinirati, ne samo načela naših međusobnih odnosa i saradnje, već i konktretizirati jednu podužu listu prioriteta, interesa i projekata, koji će biti inperativ našeg djelovanja u narednom periodu“, rekao je Jasmin Hušić, predstavnik Naše stranke

Potpisani sporazum uz ostalo predviđa i traži od buduće većine u Skupštini, donošenje Zakona o sukobu interesa, zakona o porijeklu imovine, Zakona o sukobu interesa, Program destimulacije odlaska mladih s područja USK. Isto tako, Sporazumom se traži formiranje posebnog odjela Kantonalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i finansijsku konsolidaciju i rekonstrukciju Kantonalne bolnice.

„Ovo je prvi korak, koji smo napravili i dobro je da smo ga učinili. Skupština Unsko-sanskog kantona održala je samo konstituirajuću sjednicu i još uvijek nije počela pravi rad. Drago mi je da smo se u kratkom roku posložili i stvorili jako respektabilan tim od šest zastupnika, od 30 u Skupštini, koji jedinstveno razmišljaju i razgovaraju o svemu što smo danas potpisali, ali će jedinstveno nastupati i u budućem periodu. Bilo ko od nas, na bilo kakvim razgovorima, nastupaće u ime cijele ove ekipe“, riječi su Zikrije Durakovića iz Pomaka.

Danas formirani blok, nazvan B3, pozvao je i Socijaldemokratsku partiju, te Demokratsku frontu na okupljanje oko principa potpisanog sporazuma, no sasvim je jasno da će kako ovaj blok, tako i bilo koji politički subjekt za formiranje skupštine većine i ulazak u Vlast, morati razgovarati ili s NES-om, ili sa SDA. Halil Bajramović, predstavnik naroda i pravde, djelimično je odgovorio na ovo pitanje.

„Opće je poznato da je Osmorka već stupila u pregovore za formiranje federalne i državne vlasti i da je na dobrom putu. Mi, Narod i pravda i naša stranka, pripadamo toj Osmorci. POMAK može govoriti u svoje ime kako to oni vide, ali kako smo imali priliku do sada vidjeti, oni prate ovo što mi radimo. U toj Osmorci se nalazi NES, nije SDA“, riječi su Halila Bajramovića.

Zasjedanje Skupštine Unsko-sanskog kantona zakazano je za petak , 2. decembra, do kada bi se mogla, a možda i morala formirati nova skupštinska većina.

Radio Bihać

Odgovori