Zatvara se McDonald’s u Sarajevu

Foto: Damir Hajdarbasic/PIXSELL

DETALJI SLUČAJA
Kako je propao tajkun zbog kojeg je McDonald’s zatvorio sve svoje restorane u BiH

Navodno je sve krenulo nizbrdo s američkim lancem restorana nakon što je Reiffeisen banka dobila sudski spor jer Gliese 581g nije plaćao najam

Popularni McDonald’s restorani u BiH od Stare godine službeno su zatvorili svoja vrata, i to nakon što se u javnosti neslužbeno špekuliralo o nepodmirenim dugovanjima tvrtke koja vodi franšizu u toj zemlji.

Naime, ta domaća tvrtka zove se Gliese 581g čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, prenosi Crna-Hronika.info, a koji je navodno inače i vlasnik sumnjivog parkinga u centru Sarajeva na kojem zarađuje velike iznose.

Navodno je sve krenulo nizbrdo s američkim lancem restorana nakon što je Reiffeisen banka dobila sudski spor jer Gliese 581g nije plaćao najam, zbog čega su dugovi narasli i na preko milijun konvertabilnih maraka, a sud je presudio kako se McDonald’s restorani moraju iseliti.


Vodstvo McDonald’sa, nakon što je bilo informirano o ovoj odluci, otkrili su navodno i velike iznose koje je vlasnik tvrtke Ihtijarević trošio preko tvrtke, uključujući i skupocjenog Bentleya na leasing kojeg je plaćao upravo McDonald’s.

Inače, tvrtka Gliese 581g prošle je godine imala prihod od oko 17,8 milijuna km te čistu zaradu od 2,3 milijuna km.

 


Osim toga, otkrilo se i kako je Ihtijarević uoči izbora ustupio političkim strankama marketinške pozicije u centru Sarajeva, a umjesto McDonald’s restorana, na plakatima su se danima mogli vidjeti fotografije političara. Ihtijareviću je ubrzo oduzeta licenca kako više ne bi sramio američki brend, a osim toga donesena je i odluka kako će se svi restorani, njih pet, zatvoriti.

Ovim potezom BiH postaje treća zemlja u 2022. u kojoj se McDonald’s povukao – nakon Rusije i Bjelorusije, i to zbog invazije na Ukrajinu.

Vecernji.hr

Odgovori