Projekt: “Biram ekološki – živim zdravo” – Opća Kladuška zadruga




Opća Kladuška zadruga osnovana je krajem jula 2019.godine. Osnovna djelatnost je plastenička proizvodnja povrća, odnosno prerada povrća, ali i proizvodnja pekarskih proizvoda. Salata kristalka, crveni luk, špinat, paprika, paradajz, cikla i krastavac, te jagode, povrće je koje se proizvodi na 22 dunuma u 20 plastenika i to na isključivo ekološki način. Cijeli kompleks koji se nalazi u naselju Šiljkovača je pokriven sistemom navodnjavanja koji se napaja iz lokalne rijeke Nepeke, koja ima čistu i nehlorisanu vodu, prilikom đubrenja koristi se samo organsku đubrivo, a u berbi se ne koriste nikakava zaštitna hemijska sredsva, kaže direktor zadruge Refik Tabaković.



U preradi povrća proizvodi se desetak proizvoda, odnosno raznih salata, kao i začin „Dodaj“, dok paletu proizvoda u pekari čine razni kolači, trahana, lušnica, krušne mrvice, đuzleme, te razne vrste kruha, među kojima i ražovi sa cijelim žitaricama, pšenični i bavarski kruh. Sve pobrojano je bez umjetnih dodataka, proizvedeno na tradicionalan način.



Brojnim proizvodima Opće Kladuške zadruge treba dodati i proizvode za poboljšanje imuniteta na prirodan način. Isto tako Zadruga je uz pomoć Općine realizirala i dva međunarodna projekta zasada oraha, ljeske i kestena.



Prema riječima Tabakovića sve proizvedeno plasiraju na domaće tržište u 37 maloprodajnih objekata na području Unsko sanskog kantona, i dugoročni cilj je plasman i na ino tržište. Tabaković kaže da su kupci prepoznali kvalitet i da vjeruju domaćem proizvodu. Cilj im je, ističe postati lider u prehrambenoj industriji na ovom području, odnosno proizvod izvoziti prerađen u tegli, a ne kao sirovinu.



Budućnost ovog kraja je u poljoprivredi, a budućnost poljoprivrede je u plasteničkoj proizodnji, ističe Tabaković i dodaje da je prednost u tome što imamo idealne uslove za ekološki način uzgoja hrane. Kaže da ima podrške domaćoj proizvodnji sve više, naročito sa općinskog nivoa. “Gradimo sredinu u kojoj živimo, kupujmo domaće, podržimo domaće proizvođače”, poručuju iz Opće Kladuške Zadruge.



Video prilog je urađen u sklopu projekta „Biram ekološki – živim zdravo“ koji Radio Velika Kladuša realizira uz podršku sredstava iz ekoloških naknada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona. Kroz projekt predstavljamo lokalne proizvođače ekološki uzgojene hrane i proizvoda

Cenzura.ba/ Novinar: Adis Purić

Odgovori