Obilježena devetnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini



U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka i podršku Gradske uprave Bihać i danas je na lokalitetu Tihotine obilježena devetnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.

Ovogodišnje tužno obilježavanje pronalaska masovne grobnice sa 53 tijela nevino ubijenih Bošnjaka i Hrvata sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi, Klisa, Golubić, te područja Općine Ključ, obilježile su poruke svih prisutnih da se zločini nikada neće oprostiti i zaboraviti, uz nadu da će nadležne pravosudne institucije u USK-a i državi BiH konačno procesuirati naredbodavce i počinioce ubistava civila.



U svojim obraćanjima Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika Bihaća, Bajro Dedić, ratni komandant u bataljonu Ljutoč i Salih Dedić, ispred Savjeta MZ Pritoka, kazali su da je jama Tihotina bolno sjećanje za stanovnike Ljutočke doline i sve građane Bihaća jer su tijela 53 žrtve, od kojih je njih do sada 51 identificirano, ubijene na zvjerski i brutalan način samo zato što su druge vjere i nacije.



„Samo istinom i sjećanjem na nevino stradale iz masovne grobnice Tihotina nećemo dozvoliti da se isti zločin ponovi i stoga i danas poziv svima da ne dozvolimo zaborav”- kazao je savjetnik Stambolija.



U svom obraćanju prisutnim Izet ef. Rekanović, zapitao je prisutne kakva je poruka sa jame Tihotina koja je simbol jednog tamnog i mračnog vremena i ljudi koji su pokazali najgore lice čovjeka.



„Bolna je poruka sa današnjeg okupljanja i ona će biti trajna opomena da zločine nikad ne zaboravimo“ – kazao je efendija Rekanović.



I ove godine održan je pješački pohod od Pritoke do jame Tihotina.

Odgovori