✅ Sjećanje na nedužno ubijene sugrađane i članove njihovih porodica na lokalitetu jame Tihotina

Ova masovna grobnica otkrivena je 2002. godine, a ekshumirana su ukupno 52 tijela Bošnjaka i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti. I ove godine mještani Pritoke, koji su većinom rođeni u Ljutočkoj dolini, obilježavaju ovaj događaj prigodnim sadržajima.

Proces ekshumacije ubijenih iz jame Tihotina počeo je na današnji dan prije više od 19 godina. Obilježavanje je počelo okupljanjem ispred džamije u Pritoci, a nakon čega je krenuo marš za 53 ubijene nevine žrtve do masovne grobnice jama Tihotina, gdje je položeno cvijeće i proučen Jasin.

Predsjednik Gradske organizacije SDA Bihać dr. Emir Šabić s rukovodstvom danas je prisustvovao godišnjici obilježavanja nedužno ubijenim sugrađanima i članovima njihovih porodica na lokalitetu jame Tihotina. Obilaskom mjesta stradanja porodice i prisutni sugrađani s velikom tugom i bolom prisjećaju se svojih najmilijih i još jednom svjedoče o istini i stradanjima s ovih područja Bosne i Hercegovine.

S posebnim pijetetom, tugom i bolom danas svjedočimo i prisjećamo se nedužno ubijenih sugrađana i članova njihovih porodica te svojim prisustvom odajemo dužno poštovanje. O razmjerima stradanja, učinjenim stravičnim zločinima i egzodusu žrtava tog vremena, danas je još jednom prisutne podsjetio kroz historijski čas Bajro Dedić.

Kroz kulturu sjećanja oblikujemo naše pamćenje, a na određen način prepoznajemo sami sebe. Učenjem fatihe na mjestu nevino ubijenih ljudi, ali i za sve nevino ubijene sugrađane, odajemo počast našim žrtvama i najmilijima koji više nisu s nama. Sjećajmo ih se zauvijek i učimo nove generacije o istini i događajima iz prošlosti, kao i o časnoj i slavnoj borbi Armije Republike BiH.

Press GO SDA Bihać





Press GO SDA Bihać

Odgovori