????? ???????? ?????Đ??? ?? ??? ?????? – ??????? ???? „???? ? ????č?ć“

Posljednje dvije godine Unski smaragdi su u suradnji sa Nacionalni park UNA radili na projektu Eko izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”.

Zapuštenu i zaraslu površinu na lokaciji Kulen-Vakuf u Nacionalnom parku „Una“ smo pretvorili u prekrasni Zabavni park „Zeko i potočić“.

S ciljem da donesemo pozitivne promjene u zaštiti životne sredine, da poboljšamo ekološku svijest, aktivizam i volonterski rad, od početka do kraja projekta učešće je uzelo ??? ?????????, a zajedno smo u fazama proveli ?? ?????????? – krčenje šiblja, kultiviziranje zarasle površine, farbanje mosta, kamenja, postavljanje mobilijara, kućica za ptice, eko poruka, vjetrenjače, klackalica, ljulja, klupe, stolove, kućica za djecu koju smo predali na korištenje Centru „Duga“ za djecu bez roditeljskog staranja Kulen Vakuf, pravili smo labuda od recikliranog otpada, sadili cvijeće, drveće, kreirali „????? ć????“.

Zahvaljujemo se svim volonterima, posebno djeci OŠ Kulen-Vakuf, Orašac, Dječijem ekološkom parlamentu Unskih smaragda koji su u manjim grupama u više akcija dali učešće u uređenju i formiranju zabavnog parka, uposlenicima Nacionalnog parka „Una“, uposlenicima Poljoprivredni zavod USK koji su s nama na ovoj lokaciji iskorijenili invazivnu vrstu ambroziju, mještanima Kulen Vakufa, kao i posjetiocima Nacionalnog parka „Una“.

Posebnu zahvalu upućujemo Premijeru Vlada Unsko – sanskog kantona Mustafi Ružniću, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK – ministru Adnanu Alagiću i pilani „Pogy“ d.o.o. iz Bihaća koji su jednim dijelom podržali realizaciju ovog projekta.

Voditelji projekta su Amarildo Mulić, Admira-Anja Alijagic i Emina Štrkljević.

Osvojenu novčanu nagradu ćemo u potpunosti iskoristiti za nastavak uređenja i obogaćivanja sadržaja u Zabavnom parku „Zeko i potočić“.

??? ???????? ???:
❇️??????š???: ekološku svijest, volonterski rad i aktivizam.
❇️???????? ???: biti društveno odgovorni, racionalni, i kreativni.
❇️???? ??? ???: pokazali da se nesebičnim zalaganjem, radom, voljom, trudom mogu postići nevjerovatne stvari.
❇️????̌??? ???: biti odgovorni prema prirodi, dizajnirati, izrađivati i reciklirati.

??š? ?????? ????? ? ??????????? ?? ?????????, ? ?? ??? ?? ??? ???? ????č?ć ? ???? ???????? ?č????? ??š ????š??.

????? ???? ??? ??????, ????ž???? „????“ ?? ????????, ?? United States Embassy to Bosnia and Herzegovina!

? ?????? ??, ?????? ???! ?

? Pogledajte video⤵️
Hvala Irfan Alijagić Foto i Video Produkcija
https://www.facebook.com/unskismaragdibihac/videos/623608341627413 ?

Odgovori