Nogometaši Veleža u sjajnoj utakmici savladali su ekipu Posušja rezultatom 5:2 i to je duel koji je zatvorio 27. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Rođeni su definitivno “uhvatili” dobru formu u finišu sezone i to je ono što im je potrebno pred finale Kupa BiH kako bi pokušali izboriti Evropu.

Utakmica na stadionu Rođeni bila je sjajna i otvorena s obje strane. Već u drugoj minuti stopostotna šansa za Posušje, ali je Samir Radovac nakon kornera izbacio loptu s gol-linije. Pokušao je Dario Pavković.

Prvi je za Velež pokušao Đani Salčin, ali je nakon odlične povratne lopte u 12. minuti šutirao visoko preko gola. Desetak minuta kasnije Velež je poveo.

Igrao se 23. minut kada je Nemanja Anđušić iskoristio dodavanje Mehmeda Ćosića i lošu reakciju odbrane gostiju za vodstvo Rođenih.

U 28. minuti već je bilo 2:0. Ponovo je Anđušić bio strijelac, a ovoga puta Slaviša Radović mu je sjajno centrirao.

Posljednjih pet minuta prvog dijela donijelo je još dva gola, po jedan na obje strane. Prvo je na 3:0 postavio Đani Salčin, da bi Dario Pavković u nadoknadi prvog dijela smanjio na 3:1.

Rezultatom 3:1 otišlo se na odmor, a uzbudljiv nogomet gledali smo i u nastavku.

Velež do “pokera” golova dolazi u 51. minuti. Salčin je ovoga puta asistirao za Alena Dejanovića koji se uspio upisati u listu strijelaca.

Mogao je Dejanović pogoditi i dvije minute kasnije, ali je Baćak odlično intervenisao.

U 71. minuti Luka Lučić je pogodio stativu udarcem iskosa s lijeve strane. Na 5:1 postavio je lijepim golom Dženan Zajmović koji je lobovao gostujućeg golmana i tako zaokružio pravi spektakl na stadionu Rođeni.

Do kraja utakmice gosti su samo ublažili poraz golom Josipa Barišića za konačnih 5:2 tako da je Velež upisao novu pobjedu, petu u posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima.

Rođeni su se popeli konačno u gornji dio tabele Premijer lige preskočivši Široki Brijeg koji je bio na šestom mjestu. S druge strane, Posušje ostaje na 25 bodova, tri više u odnosu na zonu ispadanja.

Rezultat i strijelci:

Velež – Posušje 5:2 (Anđušić 23′, 28′, Salčin 39′, Dejanović 51′, Zajmović 79′ / Pavković 45′, Barišić 89′)

Odgovori