Dom naroda FBiH: Krajina u Sarajevo “šalje” tri Bošnjaka, tri Srbina, jednog Hrvata i jednog iz reda Ostalih

Ured visokog predstavnika pripremio je prijedlog odluke o distribuciji delegata Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih u Dom naroda Federacije BiH iz svake od deset kantonalnih skupština.


Prijedlog odluke u skladu je sa izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik 2. oktobra, saznaje Istraga.ba.

Iz Posavskog kantona bit će imenovana četiri delegata, po jedan Srbin, Hrvat, Bošnjak i pripadnik Ostalih. Isti broj delegata i u istom omjeru posmatrano po etničkim skupinama i pripadnicima Ostalih imenovat će Bosansko-podrinjski kanton.

Tuzlanski kanton imat će 11 delegata, od čega pet Bošnjaka, jednog Hrvata, četiri Srbina i jednog delegata iz reda Ostalih.

Ukupno 12 delegata imenovat će skupština Kantona Sarajevo, od kojih su četiri Bošnjaka, pet Srba, jedan Hrvata i dva delegata iz reda Ostalih.

Zeničko-dobojski kanton imat će 9 delegata u Domu naroda FBiH. gledajući po etničkim klubovima, četiri Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jedan iz reda Ostalih.

Schmidtovom odlukom Unsko – sanski kanton delegirat će 8 delegata, tri Bošnjaka, tri Srbina, jednog Hrvata i jednog iz reda Ostalih.

Skupština Srednjobosanskog kantona imenovat će 8 delegata u Dom naroda FBiH, to jeste četiri Hrvata, dva Bošnjaka, jednog Srbina i jednog pripadnika Ostalih.

Skupština Kantona 10 imenovat će devet delegata, od kojih tri Hrvata, četiri Srbina, jednog Bošnjaka i jednog pripadnika Ostalih.

Po novim pravilima Zapadno-hercegovački kanton u Dom naroda FBiH šalje sedam delegata, četiri Hrvata i po jednog Srbina, Bošnjaka i pripadnika Ostalih.

Na kraju Hercegovačko-neretvanski kanton imenovat će ukupno devet delegata u Dom naroda FBiH od kojih je pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan pripadnik Ostalih.

Odgovori