Godišnjica osnivanja Sile nebeske / Dudaković uputio čestitku saborcima: Neprijatelju smo nanijeli najveće gubitke, vi ste primjer kako se brani država


General Atif Dudaković, legendarni komandant 5. korpusa, uputio je čestitku pripadnicima 5.korpusa i građanima povodom rođendana Sile nebeske.

On ističe kako je hrabrost, žrtva i požrtvovanost primjer kako se brani država. Dudakovićevu čestitku ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Dragi suborci i prijatelji,

Čestitam vam na 30-toj godišnjici formiranja našeg 5. korpusa. Korpusa koji je ušao u historiju kao pobjednik, kao bitan faktor na ovom prostoru. Korpus koji je neprijatelju nanio najveće materijalne, moralne i političke gubitke.

– Oglas –

Svako naše druženje i obilježavanje sjećanja na rat nije obično – formalno, nije posebno isticanje tog dana i događaja, to je slanje snažne poruke da beskompromisno stojimo u odbrani slobodarske vrijednosti naše države i naroda.

Svjestan sam svog položaja, kao i sadašnje naše i globalne situacije, koja je opterećena, nepredvidiva, i puna izazova. Nismo doživjeli i završili borbu za konačne ratne ciljeve, ali jesmo stvorili pretpostavke za miran ili u miru razvoj funkcionalne države. Naša žrtva, hrabrost, požrtvovanost, da će biti primjer sadašnjim i budućim generacijama kako se bori i brani država.

Hvala vam na svemu što ste činili i činite za našu BiH sa vrijednostima slobode, pravde i zakona. Vaš Dudak, napisao je Dudaković.

Podsjećamo, štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH, a 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus.

U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Odgovori