KULTURA SJEĆANJA: Obilježena godišnjica bitke na Ostružnici “Mostobran 94″

Građani Bosanske Krupe danas su se prisjetili vojne operacije iz minulog rata a koja je za cilj imala oslobađanje tada okupiranog grada…


Evocirana su sjećanja na oktobar 1994. godine kada su borci Petog korpusa, prije svega bužimske i krupske brigade pokazali veliku hrabrost, suprostavljajući se jakim neprijateljskim jedinicima. Iako Bosanska Krupa tada nije oslobođena, bitka za mostroban i ulazak u naselje Ostružnica, koje je do tada bilo pod okupacijom neprijatelja, zaslužuje da se nezaboravi kao i sjećanje na borce koji su izgubili živote, poručeno je sa današnjeg obilježavanja.

U noći 1. novembra 1994. godine pripadnici 5. korpusa prešli su rijeku Unu i zauzeli četničke položaje iznad grada. Zbog obilnih padanja, rijeka Una je nabujala, pa je ogroman rizik bio prijeći rijeku.

Bužimski borci su je ipak prešli, u gumenom čamcu, iako ih je većina bilo neplivači uspjeli su je prijeći, ako su ih četnici zasipali vatrom.

Neke jedinice nisu izvšile svoj zadatak, pa je oslobađanje Bosanske krupe prekinuto. Borci 505.brigade nisu pristali na povlačenje, a kako i bi, kada su porazili daleko nadmoćnijeg neprijatelja.



Akcija nije u potpunosti uspjela, zbog neuspjeha drugih jedinica. Ali je hrabrost 505. bužimske brigade odjeknuo kao pravi pozitivni bum u državi.

Svake godine 1.11 okupljaju se mještani MZ Ostružnica, zajedno sa pripadnicima brigada koje su bili direktni učesnici akcije, kako bi odali počast hrabrim borcima 5. korpusa ARBIH.

Odgovori