UČEŠĆE DOC. DR. SC. AJNE JODANOVIĆ NA III. NAUČNO-STRUČNOJ KONFERENCIJI SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM ODRŽANOJ U BANJOJ LUCI

?Doc. dr. sc. Ajna Jodanović učestvovala je na III. Naučno-stručnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem na temu: ”Zaštita kritične i kritične informacione infrastrukture – trenutno stanje i obaveze država prema EU Direktivi o označavanju i zaštiti KI iz 2008. godine i NIS1 i NIS2 Direktivama iz 2016. i 2022. godine” u organizaciji Istraživačkog centra Banja Luka i njegovih stručnih partnera, koja je održana 12. novembra 2022. godine.

▪️Konferencija je održana sa ciljem da se ukaže na dostignute pravne standarde u Evropskoj uniji u ovoj oblasti, zatim na postojeći strateški i normativni okvir kojim se propisuje obaveza zaštite kritične i kritične informacione infrastrukture u Bosni i Hercegovini i zemljama iz regiona, kao i na institucionalne kapacitete i mogućnosti subjekata kritične infrastrukture u okviru zaštite infrastrukture.

▪️Doc. dr. sc. Ajna Jodanović je na Konferenciji u okviru panela posvećenog domaćim i regionalnim iskustvima u zaštiti KI i KII, kao i važećim propisima Evropske unije u ovoj oblasti, prezentirala rad na temu: ”Zaštita kritične informacione infrastrukture od cyber prijetnji kao savremeni tehnički, strateški i sigurnosni izazov“, te predstavila postojeći normativni okvir zaštite kritične infrastrukture u EU i prijedloge za BiH sa ciljem efikasnije zaštite od cyber kriminala.

▪️Konferenciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, kao domaći i inostrani stručnjaci iz sektora privatne i javne sigurnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Odgovori