Uhodana matrica: Skupštinari u USK redovno primaju plaću, a ne rade ništa


Prošli saziv Skupštine USK (2018-2022), definitivno je bio najlošiji kada je u pitanju efikasnost i dolazak u zastupničke klupe.

U 48 mjeseci mandata, samo 25 puta su se redovno pojavili u Skupštini USK.

Svaki zastupnik od njih 30, u protekle 4 godine inkasirao je najmanje neto 120 000 maraka. Prostom računicom, jedan dolazak na Skupštinu kantona, napaćene građane po zastupniku koštao je 4800 maraka. Da opet ponovimo, zastupnik je za jedno zasjedanje dobio cca 4800 maraka. Ovdje nisu uračunate ostale beneficije zatupnika, počev od toplog obroka, prevoza s posla na posao, regresa, troškove mobitela rukovodstva Skupštine, ličnog vozača itd. Ukupni iznos budžeta na ove troškove u Skupštini za 4 godine iznosi oko 8 miliona maraka.

Uzećemo u obzir da je neko dobio više, a neko manje, da ne bi ulazili u računicu ko je profesionalni zastupnik, a ko je “na paušalu”. U prošlom mandatu, 18 zastupnika je imalo profesionalni angažman u Skupštini, dok ih je sad 14.

A sad dotaknimo se i ovog saziva, koji je izabran 2. oktobra ove godine. Izabrano je 30 zastupnika i to : SDA (8), NES (8), SDP (3), POMAK (3), DF(3), NIP (2), SBiH (1), NS (1) i LS(1).

I oni su se uspjeli sastati samo da potvrde svoj mandat i izaberu zastupnike u Dom naroda FBiH. Ne bi možda ni to, ali je visoki predstavnik predvidio rok od mjesec dana od potvrđivanja izbora, pa su bili prisiljeni sjesti u klupe i izabrati svoje zastupnike, inače bi im birao neko drugi.

Da podsjetimo, u Dom naroda izabrani su Mehmed Mahmić (SDA), Emir Dautović (NES), Azhar Sejarić (NIP), Tanja Šantić (NES), Mladen Lonić (SDP) i Senita Handukić (DF).

Za Predsjedavajućeg i ostalo rukovodstvo Skupštine, nisu se mogli dogovoriti, pa će Skupštinu i dalje voditi zamjenik Predsjednika Skupštine iz prošlog mandata, Nisvet Jusić.

A do tada, građani Kantona, a posebno policajci, nastavnici, profesori, doktori, medicinari i ostali uposleni u Kantonu će sačekati dobru volju zastupnika, kako bi se raspravljalo o tekućim problemima koji muče građane, a počev samo od problema da gore pobrojani nisu dobili nikakvu pomoć sa Budžeta, za razliku od npr. Federalnih institucija. Pomoć koju je predvidila Federacija već su dobili uposleni Grada Bihaća, JP BH Pošta, Elektrodistribucija i mnoge druge javne ustanove u Kantonu.

Krajiška javnost zna da još uvijek neke službe Doma zdravlja Bihać rade u kontejnerima, da rade u zgradi u kojoj bi mogli izgubiti život, da nastavnici i profesori organiziraju online nastavu, jer vlast nije uspjela nabaviti ogrijev. Također, krajiška policija koja je građanima dostupna 24 sata, koja također radi u teškim uslovima neće dobiti nikakvu pomoć sa Budžeta, iako sredstva postoje, samo zato jer kod Krajišnika ne postoji dogovor.

Od gore pobrojanih, samo su gori oni koji su prihvatili stanje kakvo jeste i koji danima, mjesecima i godinama “duraju” ovakvo stanje.

Svi također gore pobrojanih, bolje su plaćeni od naših doktora, nastavnika i policajaca.

A ne dolaze na posao.

Izvor Krajina.ba

Odgovori