Početkom juna očekuje se isplata egzistencijalne naknade za demobilisane borce koji su stekli uslove po osnovu novog boračkog zakona.



Izjavio je to, za našu kuću, ministar za pitanja boraca Samir Jašarević. Podsjetimo, nakon što je krajem prošle godine usvojen zakon, pravo na naknadu stekli su ratni veterani koji su starosne dobi ispod 57 godina, a koji su bez bilo kakvih primanja ili je riječ o minimalnom novčanom iznosu. Proteklih mjeseci u općinskim BIZ-ovima izvršena je njihova registracija odnosno provedena provjera, da li svi oni koji su podnijeli zahtjeve ispunjavaju uslove…

Kantonalni ministar za boračka pitanja Samir Jašarević najavio je skori početak isplate naknade nekadašnjim borcima, a po osnovu vremena provedenog u ratnom sastavu Armije R BiH. Proces nije mogao krenuti prije jer je, kako kaže, riječ o složenoj proceduri provjere podnosilaca zahtjeva. Prema njegovim riječima, planirano je da se isplati naknada za maj i razlika za januar, što će biti obrazac za isplate do kraja godine.


Inače, blizu 1700 boraca prijavilo se za primanje naknade što nažalost ukazuje da i 25 godina nakon rata mnogi od njih teško žive. Ova brojka definitivno nije konačna jer u općinske BIZ-ove i dalje pristižu novi zahtjevi. U Udruženju RVI pozdravljaju konačno kretanje u implementaciju zakona u dijelu koji se odnosi na isplatu naknada. Smatraju ipak da to nije rješenje u smislu osiguranja normalnih uslova za život najzaslužnijih za odbranu države.

Elvir Hadžić, predsjednik Organizacije RVI Bihać cijeni da je zapošljavanje, tj. radno mjesto pitanje kojem se treba više posvetiti pažnje, jer je to jedino dugoročno rješenje za egzistenciju tih ljudi koji su dali svoj doprinos u odbrani domovine. U tom smislu u ovoj organizaciji ocjenjuju izuzetno pozitivnim projekte poput onog preko Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije USK. Naime, u ovoj ustanovi odlučili su uz već dvije pokrenuti i treću kreditnu liniju za sve ratne veterane koji bi, uz ispunjavanje određenih uslova, trebali pronaći posao kod ovdašnjih poslovnih subjekata ili pokrenuti vlastiti biznis.



Odgovori