Predstavljamo književnicu Ramziju Kanurić-Oraščanin



Ramzija Kanurić-Oraščanin ,rođena je 1. marta 1961. godine u prekrasnom mjestu Jezerski, općina Bosanska Krupa. Diplomirani je ekonomista, certificirani računovođa, recezentica, književnica, udata i majka dvije odrasle kćerke Arijane i Aldine. Danas autorica živi i stvara u Salzburgu, u gradu sa bogatom kulturnom baštinom.



Pored raznih aktivnosti autorice, korisnih za širu društvenu zajednicu, treba posebno istaknuti njena književna djela, a to su; roman “Eho Sarinog osmijeha“, monografija „Pokošeni ljiljani bijeli“ poema „Slavni gazija bužimski“, roman o Srebrenici „Vrijeme bez kazaljki“ i etnološki roman o tradiciji, kulturi i običajima „Nanin eglen“.

Autorica je član mnogih udruženja, a posebno ističe svoje mjesto kao počasni član „Udruženja bosanskih umjetnika“ Bosne i Hercegovine. Aktivni je član Udruženja „Riječi sa Une“ iz Bihaća, koje spaja sve ljude na području kulture, umjetnosti i sporta sa svih strana svijeta. Treba napomenuti da je Ramzija Kanurić-Oraščanin i referent za kulturu u Udruženju „Kontakt BiH-Salzburg“.
Ramzija Kanurić-Oraščanin, posebno ističe svoje mjesto u Predsjedništvu Saveza „Consilium Bosniacum“ kao jedna od utemeljitelja ovog Saveza, koji je osnovan 30. marta 2019. godine u Beču na državnom nivou, koji je probosanski orjentiran i kojem je u trenutku osnivanja pristupilo 21 Udruženje sa područja cijele Austrije. Savez je dosta aktivan i svoju zacrtanu platformu provodi gdje god se ukaže potreba;bilo da se radi na obilježavanju značajnih datuma, bilo oglašavanja povodom nekih događaja, borba za uvažavanjem našeg bosanskog jezika, naše kulture, tradicije, običaja.

Autorica svojim djelima obišla je mnoge gradove Bosne i Hercegovine i Evrope i održala preko stotinu predavanja i promocija, gdje je pričala o ispisanim stranicama svoga pera, razgovarala sa ljudima i na osnovu njihovih utisaka kreirala i nova djela.



Na kraju treba istaknuti da, Ramzija Kanurić-Oraščanin svojim perom i dalje ispisuje teške sudbine svoga naroda kroz historiju, opisuje adete, zaustavlja vrijeme i širi ljubav i blagostanje na zemlji i nebu. Svoju misiju na ovom svijetu shvatila je ozbiljno i ni jednog trena ne želi da dođe u iskušenje da se poigrava sa voljom Svevišnjeg i zato svojom čistom dušom hodi ovim sivilom dunjalučkim i želi ga obojiti ružičastim nijansama koje su ugodne za um, oči, dušu i srce…!

Cenzura.ba

Odgovori