Sastanak vodovodnih preduzeća sa područja USK u Bihaću: Velika poskupljenja električne energije dovode u pitanje njihovo poslovanje

Kako bi ukazali na tešku situaciju u kojoj se nalaze komunalna preduzeća u Unsko-sanskom kantonu, direktori komunalnih preduzeća su održali danas press konferenciju povodom novih ugovora koje su dobili od Elektroprivrede BiH gdje su cijene za električnu energiju oko 30 posto više. S tim u vezi tražili su subvencioniranje troškova električne energije koja predstavlja najveći ulazni parametar kod forniranja cijene vode.

Pored električne energije poskupjeli su i gorivo i vodomaterijal. Tim povodom direktori komunalnih preduzeća Unsko-sanskog kantona uputit će inicijativu Federalnoj i Kantonalnoj vladi da subvencioniraju svaki kilovat sat električne energije za 30 posto, kako ne bi došlo do povećanja cijena usluga prema krajnjim korisnicima.

„Ovih 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu, koliko su nam dostavili u ugovoru, tražim da nam se nadomjesti kroz neku vrstu subvencije, da bar na taj način ublažimo udar na naše poslovanje i da Vlada svim preduzećima na Kantonu pomogne, da nađu modus da u budžetu predvide sredstva za to“, rekao je Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Esad čović, direktor VIK-a Velika Kladuša, kaže da su komunalna preduzeća u teškoj situaciji ali da nastoje da pružaju usluge građanima po najnižoj cijeni koja još uvijek nije ekonomska i iz godine u godinu ta preduzeća gura u gubitke.

„Da pokušamo naći druge izvore sredstava iz kojih ćemo namiriti svoje gubitke, a jedini ko može da nam pomogne u ovom trenutku su vlade Federacije i BiH. Shodno tome možemo da kažemo da ćemo dati sve od sebe da ne idemo na povećanje cijena naših usluga. Ali imamo troškove koje moramo iz nekih sredstava namirivati“, dodao je Esad Čović.

Povećanje cijene električne energije dovodi u pitanje nastavak rada malog preduzeća kao što je Komunalno u Bosanskom Petrovcu, koji ima jako mali broj korisnika.

„Zato tražimo način da dobijemo pomoć sa viših nivoa vlasti, od Vlade kantona i Federacije, jer dizati cijene u ovom momentu stanovništvu smatrami ne bi bilo u redu iako je sve drugo značajno poskupjelo. Svijesni smo inflacije i troškova. I onako nam se smanjio broj korisnika, pa ovo malo korisnika da još više opteretimo, ne bi bilo uredu“, rekla je Nada Repija, direktorica Komunalnog iz Bosanskog Petrovca.

Radio Bihać

Odgovori